Egészséges fogyúkúra

Tamarillo előnyei és hatása

Tamarillo előnyei és hatása

A paradicsomfa gyümölcse a tamarillo, mely itthon kevéssé ismert. Savanykás, karakteres ízű gyümölcs. Mivel a vadon termő formája nem ismert, ezért nem is lehet pontosan tudni, hogy a tamarillo Dél- Amerika melyik részéről származik. Mivel fái leginkább a középmagas, illetve magasan fekvő területeket kedvelik, azt feltételezik, hogy az Andokból ered, valahonnan Észak- Venezuela és Argentína déli részéről.

Datolyaszilva előnyei és hatása

Datolyaszilva előnyei és hatása

A datolyaszilva (más néven litchiparadicson, sharonfruit) az ébenfafélék családjába tartozó ősi kultúrnövényfaj. A Himalájában és Burma, Thaiföld, Indokína, Kína, Korea és Japán hegységeiben honos; a szubtrópusokon és a trópusi hegyvidékeken 1000 m felett világszerte termesztik. Csüngő, széles-gömbölyded bogyó, kb. 8 cm nagyságú, mindkét végén bemélyedt és gyakran enyhén négyszögletű. A megnagyobbodott, széles, 4 cimpájú csészelevelei megmaradnak a termés alapi részén. A terméshéj vékony, sima, fényes, megérve sárga, narancsszínű vagy vörös.

Rambután előnyei és hatása

Rambután előnyei és hatása

A rambután termés alakja tojásdad vagy kerek, felszíne vörös és sárga szemölcsökkel borított, melyek puha tüskékben végződnek. A gyümölcshús fehér, átlátszó vagy áttetsző.Igazán édes és lédús, aromás ízű gyümölcs. Fogyasztható frissen, salátákban, szószokban, Ázsiában befőttet készítenek belőle.

Papaya előnyei és hatása

Papaya előnyei és hatása

A papaya a különféle enzimek, ásványi anyagok, vitaminok és fehérjék gazdag forrása. Ez a növény tartalmazza mind-azokat az enzimeket, amelyek megkönnyítik a fehérjék, a szénhidrátok és a lipidek emésztését. A papain, amely a legfontosabb és legerősebb hatású enzimje a papayának, lebontja az elfogyasztott hús rostjait is, előkészítve azt az emésztéshez. Ez indokolja a papaya fogyasztásának fontosságát a húsevők széles tábora számára, ugyanakkor a vegetáriánusok emésztési folyamatára is kifejti jótékony hatását.

Licsi előnyei és hatása

Licsi előnyei és hatása

A licsinek magas a C- vitamintartalma, de B1 vitamint is tartalmaz, csak csekélyebb mennyiségben. A termésben található még kalcium, foszfor és vas is. Ott, ahol a licsi honos, termését, levelét, kérgét, sőt még a gyökerét is használják gyógyászati célokra. A hámozott és kimagozott licsi jól illeszkedik salátákhoz, desszertekhez és süteményekhez. Kínában a gyümölcsöt gyógyítási célokra is hasznosítják, mivel állítólag jó hatással van a bélműködésre és húsa fájdalomcsillapító hatású.

Lúgosító ital recept

Lúgosító ital recept

Lúgosító ital: mossunk meg egy kevés zöldséget, például zellert, sárgarépát, burgonyát, édesköményt vagy cukkinit. Daraboljuk fel, majd mintegy tíz percig főzzük lobogó vízben. Ezután vegyük le az edényt a tűzről és hagyjuk egy éjszakán át a vízben a zöldséget. Reggel a zöldséglét melegítsük iható hőmérsékletűre, és éhgyomorra igyuk meg. Az ideális mennyiség negyed liter. Igaz, hogy nem a legjobb az íze, de az elsavasodott test számára igazi áldást jelent.

Téli reggeli

Téli reggeli

Téli reggeli: köles almával – Mérjünk ki személyenként egy csésze kölest. A kölest előző este áztassuk be langyos vízbe, így az éjszaka folyamán megszívja magát. Reggel dupla mennyiségű folyadékkal (fele víz, fele tej) öntsük fel. Adjunk hozzá egy rúd fahéjat és néhány szegfűszeget, és lassú tűzön főzzük addig, amíg sűrű kásává nem áll össze. Ez mindössze kb. 15 perc. Aki szereti, keverhet bele mazsolát, almát, körtét. Fahéjjal és mézzel ízesítsük.

Anyagcsere gyorsítása

Anyagcsere gyorsítása

A pirospaprika sok egészséges kötött C-vitamint tartalmaz, a kurkuma (sárga gyömbér) színe curcumin-tartalmáról árulkodik, amely az indiai borssal és annak hatóanyagával, a piperinnel együtt egy egészségünk szempontjából döntő fontosságú mitokondriumjavító anyagot jelent. A mitokondriumok azok a sejterőművek, amelyek működését serkentenünk kell annak érdekében, hogy anyagcserénket magas, súlyunkat pedig alacsony szinten tartsuk.

Szerotonin szint emelése quinoával és amaránttal

Szerotonin szint emelése quinoával és amaránttal

Ha L-triptofánban gazdag növényeket, például quinoát és amarántot rendkívül finomra őrlünk, hozzájutunk a szerotonin alapanyagához, a finom állaggal pedig megspórolhatjuk magunknak a végtelen rágást. Aki végül még vár is egy jó negyedórát a további táplálkozással, az szerotonin szintjét az optimális szintre emelheti. És mindezt egyetlen kanálnyi nyerskoszttal, amely a szerotonin 21 órás felezési idejének köszönhetően egész nap kitart.

A fehérjék okozzák az egyediségünket

A fehérjék okozzák az egyediségünket

Míg a szénhidrátok és zsírok úgyszólván állandósult formában vannak jelen, és minden emberben, minden testben egyformák, addig egyediségünk a fehérjének köszönhető. A határfelületek felelnek arcunk jellegzetes és egyedi vonásaiért, akárcsak bőrünk még egyedibb mintázatáért (lásd ujjlenyomat).

Biobolt IV. kerület

Biobolt VI. kerület

Biobolt VII. kerület

Biobolt VIII. kerület

Biobolt IX. kerület

Biobolt XIX. kerület

Időjárás Budapesten

Böngésző optimalizált

Elérhetőségeink

Tóth Judit
Üzenetküldés

Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-136812/2018

Copyright © 2012 Bioboltbudapesten.hu * Minden jog fenntartva.
Biobolt, bio bolt, bioboltok, bio termék, biobolt Budapesten, biopiac, biobolt Budapest, bioboltok Budapest, bio webáruház, bioboltok Budapesten, bio bolt Budapest, biotermékek, bio webáruházak, bio élelmiszerek