Fehérje

Papaya előnyei és hatása

Papaya előnyei és hatása

A papaya a különféle enzimek, ásványi anyagok, vitaminok és fehérjék gazdag forrása. Ez a növény tartalmazza mind-azokat az enzimeket, amelyek megkönnyítik a fehérjék, a szénhidrátok és a lipidek emésztését. A papain, amely a legfontosabb és legerősebb hatású enzimje a papayának, lebontja az elfogyasztott hús rostjait is, előkészítve azt az emésztéshez. Ez indokolja a papaya fogyasztásának fontosságát a húsevők széles tábora számára, ugyanakkor a vegetáriánusok emésztési folyamatára is kifejti jótékony hatását.

Félelmet eszünk?

Félelmet eszünk?

Milyen íze lehet annak a húsnak, amelyet a modern mészárszékek gyilkológépezete állít elő? A gyakran több száz kilométeren keresztül szállított állatoknak a vágóhídra érve végig kell élniük, hogy sorstársaikat a szemük láttára legyilkolják. Még a kevésbé együttérzők is el tudják képzelni, milyen stresszt élnek át ezek a teremtmények, mielőtt a végzetes csapás lesújt rájuk. Iszonyú halálfélelmükben fokozott mértékben választanak ki stresszhormonokat, ami a hús minőségét jelentősen csökkenti, és valószínűleg nagymértékben hozzájárul az egyre gyakoribbá váló pánikrohamok keletkezéséhez.

A túlzott húsfogyasztás hátrányai

A túlzott húsfogyasztás hátrányai

Miért tett szert a fehérje az egészség néhány apostolánál olyan rossz hírnévre? A versenysportban korábban tévesen úgy hitték, hogy a sok izomfehérje segít az izomépítésben. Ez rövidtávon olykor valóban eredményre vezetett, hosszú távon azonban súlyos károsodásokat okozott. Főleg a nehézatléták pusztítottak el gyakran valóságos húshegyeket, ám e kosztért nemegyszer már harmincéves koruk körül megfizettek: reumával, köszvénnyel, vesekővel és legfőképpen érelmeszesedéssel.

A fehérjék szerepe étrendünkben

A fehérjék szerepe étrendünkben

A fehérje létfontosságú a szervezet önfenntartása, a sejtanyagcsere és a sejtmegújulás szempontjából. A test állati és növényi formában egyaránt magához veheti a fehérjét. Az a régi meglátás, miszerint az ember számára főként az állati fehérje értékes, mára már megdőlt, és csak az a néhány orvos képviseli, akik elzárkóznak a megfelelő képzéstől.

A fehérjék okozzák az egyediségünket

A fehérjék okozzák az egyediségünket

Míg a szénhidrátok és zsírok úgyszólván állandósult formában vannak jelen, és minden emberben, minden testben egyformák, addig egyediségünk a fehérjének köszönhető. A határfelületek felelnek arcunk jellegzetes és egyedi vonásaiért, akárcsak bőrünk még egyedibb mintázatáért (lásd ujjlenyomat).

Keményítő tartalmú zöldségek előnyei

Keményítő tartalmú zöldségek előnyei

A keményítő tartalmú zöldségekben, tehát a hüvelyesekben, a kukoricában, sőt a burgonyában sok hasznos növényi fehérje, esszenciális zsírsav, nyersrost, vitanutriens és speciális növényi anyag található. Minthogy azonban viszonylag magas a keményítő tartalmuk, amelyet a szervezet szőlőcukorrá konvertál, emelhetik a vércukorszintet. Mivel ezek az élelmiszerek ugyanakkor nyersrostban is gazdagok, az okozott vércukorszint-emelkedés lassabb, jóval kevésbé problémás, mint azonos mennyiségű finomított szénhidrát, például főtt tészta esetén.

Tönkölybúza előnyei

Tönkölybúza előnyei

A tönkölybúzában több fehérje, egészséges zsír és rost van, mint a búzában.

Hajdina és köles a vércukorszint egyensúlyáért

Hajdina és köles a vércukorszint egyensúlyáért

A hajdina (amely szigorúan véve olajos mag, ugyanakkor gabonaként is használják) és a köles sok fehérjét tartalmaz. Lassan emésztődnek, így a vércukorszintet egyensúlyban tartják.

Búzafűlé jótékony hatásai

Búzafűlé jótékony hatásai

A búzafű több mint százféle tápanyagot tartalmaz, pl. minden ismert ásványi anyagot és nyomelemet, valamint a B-komplex összes vitaminját. Az A-vitamin provitaminját talán az összes élelmiszer közül a legnagyobb mennyiségben tartalmazza, továbbá C-, E-, és K-vitaminban is gazdag. A búzafűlé 25 százaléka fehérje.

Biobolt IV. kerület

Biobolt VI. kerület

Biobolt VII. kerület

Biobolt VIII. kerület

Biobolt IX. kerület

Biobolt XIX. kerület

Időjárás Budapesten

Böngésző optimalizált

Elérhetőségeink

Tóth Judit
Üzenetküldés

Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-136812/2018

Copyright © 2012 Bioboltbudapesten.hu * Minden jog fenntartva.
Biobolt, bio bolt, bioboltok, bio termék, biobolt Budapesten, biopiac, biobolt Budapest, bioboltok Budapest, bio webáruház, bioboltok Budapesten, bio bolt Budapest, biotermékek, bio webáruházak, bio élelmiszerek